Palinspel

Hittade en låda  i vårt förråd med gamla palinspel från Mårdsjö skola. Barnen tyckte att det var roligt att lägga hela spelet och sedan få vända på plattan och se att mönstret stämde och att dom hade gjort rätt!  

Japp det stämde!

Trevlig helg!!!

Lisen kan inte sova

Idag dramatiserade Rödluvorna sagan om när Lisen inte kunde sova.
Publiken i spänd förväntan på föreställningen.


Först får Lisen sängen full med gosedjur 

 

men det blir så trångt att mamma måste ta bort dem igen och då kan Lisen sova.    

                               Efteråt blev det härlig fruktsallad                               

Nästan julafton!

När Oskar och Hampus vaknade idag, fick dom se att det hade kommit nya leksaker. Oskar blev så ivrig att han till och med satte sig i en tripp-trapp stol med bygel. Motorcykeln blev favoritleksaken direkt!! Dom testade att köra på bordet först, innan dom provkörde golvet!


En dag på Nyckelpigan!

6.00 Då öppnar vi förskolan.  Vi är då tillsammans på en avdelning. Barnen som kommer då får lite morgonfika. Det finns skorpor och mjölk. Fröknarna dricker  te och kaffe för att vakna till! Sedan droppar barnen in allt eftersom, och när klockan är halv 8 delar vi upp oss på fyra avdelningar.


 8.00 Frukost. Antingen får vi gröt eller fil. Smörgås, pålägg och juice finns också.


9.00 Beroende på vilken dag det är, så blir det antingen utelek, samling, tvärgrupp eller  fredagsmys


10.00 Fruktstund.  En halv frukt får barnen för att det inte ska bli så lång tid mellan frukosten och lunchen.


11.00 Lunch. Vi får samma mat som skolan, och följer då också deras matsedel. Efter lunch är det sen dags att gå och vila för de barn som behöver det. De andra barnen är med på vakenvilan. Vill barnen gå ut, så gör vi det, annars blir det någon lite lugnare aktivitet inne. Detta för att barnen som vilar ska få chansen att sova en liten stund.  Efter ungefär en timma, börjar dom första barnen att vakna. Då blir det blöjbyte och påklädning.  Är det mån, tis eller ons, så går 15-timmars barnen hem klockan 14.00


14.30 Mellan mål. Oftast blir det smörgås och mjölk. Det är det som barnen gillar bäst. När magen är mätt och belåten, klär vi på oss och går ut igen. Lite utelek med kompisarna innan mamma och pappa kommer.


16.30 Fruktstund. Barnen som är kvar längre än halv 5, får en frukt för att inte bli så hungriga innan middagen.


18.00 Förskolan stängs!


Nu är det redan torsdag igen......

Idag har Blåklockans personal planerat. Rödluvan gick ut på förmiddagen, så fem Blåklockor fick följa med oss ut. Det blev skidåkning för hela slanten. Man kan inte sluta förvånas över hur duktig dom är på att åka skidor. Den minsta som åker är 2½ år och är jätteduktig. Sen blev det pulkåkning och lek på "båten".


Småttingar i finväderÄven de minsta barnen roar sig bra i det fina vädret.

Vad kan man mer begära?

Idag finns det bara ett ord som beskriver vädret ute! Vårvinter!! Nu är det omöjligt att sitta inne när solen lyser och dessutom har börjat värma oss lite grann! En härlig tvärgrupp i den stora backen bakom Ålrajt blev det idag.Här ser ni början till en snölykta. Det är viktigt att snöklumparna ligger på rätt ställe, tycker Nora!!

   


Tvärgrupp för 4-åringarna i snön ovanför kyrkanJuste gäng på väg till höga höjder.
 

Ovanför kyrkan besteg vi berg och åkte stjärtlapp

     
           

Trötta efter dagens vedermödor 


Blåklockans fettisdag

På förmiddagen var vi likt alla andra ute och åkte skidor i det fina vädret.En del höll sig på "spåret", medans andra gav sig ut på egna äventyr =)

  

På vakenvilan valde barnen att vara inne och pyssla, så då gjorde vi fina semlor i papper.Skidåkare

         

          

      

På fettisdag är det tradition att man ska ut på skidtur.
Vi på Nyckelpigan höll traditionen vid liv och passade på i det fina vädret.


Träning inför Vasaloppet!

              

Det gäller att börja träna i tid. Kanske finns det någon ny Gunde Svan bland våra duktiga skidåkare!

Snö, snö och mera snö!!

Utelek på förmiddagen är jättebra, för då får alla barnen vara ute en stund.  Fast nu vill vi inte ha mera snö!! Nu räcker det. Men visst är det roligt att leka i den mjuka snön. Och det går bra att sparka och göra "sparktåg"

 Här har Rödluvans barn gjort ett sparktåg och väntar nog på att det ska komma nån "chaufför"

Ur barnamun

-Vet du vad det här är?  Frågar flickan  och visar fram sin knutna vänsternäve.
- Nä.
- Det är sjukhuset!
- Vet du vad det här är?  Frågar hon och håller fram den knutna högerhanden.
- Nä.
- Det är kyrkogården!

Björnens Fredagsmys

Idag var det Björnens tur att roa oss med sitt fredagsmys.
Vi fick se en historia om skräddaren herr Flanell som skulle skulle sy en rock till en liten gubbe, men det blev varken en  ny rock en ny väst eller några nya vantar, till slut blev det i alla fall en lösnäsa.

        

Barnen njöt av spelet och av glassen som serverades efteråt.

Efteråt fick också fröknarna gofika! Rut hade bakat en jättegod Mariannekaka! Tack för den!

Det spökar på Rödluvan!Buu!!  Oj va rädda vi blev!! Vilken tur att det var två snälla spöken som heter Inez och Hilduara som skrämde oss!


Magneter!

Ett material som barnen tycker om att bygga och konstrurera med är magneter. Även dom små barnen fascineras av magnetism

.

Här är det Oskar och Hampus som håller tungan rätt i mun för att få till något spännande!


Härlig vinterdag!

Solen skiner och det är en härlig dag. Ca 15 grader kallt. Barnen frågade idag om dom inte fick gunga snart. Men med det här snödjupet lär det nog dröja några månader innan vi kan göra det.Åka pulka kan man göra på många sätt. Ett är att prova att stå på pulkan och se hur länge man kan  hålla balansen!

  

Valentina skottar bort snö från vår blomställning, där vi brukar plantera blommor. Hon längtar nog också efter sommaren!

Tvärgruppsdags igen

Idag bakade de minsta barnen med play doh

 


4-åringarna fick först höra en saga om energi och mijöförstöring, sen klippte de i gammalt hederligt klisterpapper och gjorde fina bilder.

      

Trolldeg!

     

Mysigt att få skapa med händerna. Trolldeg är bra för att den torkar ganska snabbt, och sedan går det bra att måla på den. Receptet är enkelt. Blanda ihop 1 dl salt, 1½dl vatten, 3 dl vetemjöl och 1 msk olja. Knåda så den blir slät. Sedan är det bara att sätta igång att skapa!


Nytt på Blåklockan

Nu har vi ändrat om på Blåklockan. Vi har gjort en mys- och läshörna, en ny dockvrå och ett rum för dataspel och bygglekar. Vi försöker arbeta för att inspirera barnen till lek och det har vi märkt av idag. Barnen har lekt intensivt och fantasifullt i våra nya hörnor.


  

  

Nu får det vara slut med kylan!

Våran promenad frös inne idag igen. 22 grader är alldeles för kallt för dom små barnen som inte kan tala om att dom fryser. Istället blev det fot- och handavtryck. På Rödluvan gör vi det en gång om året på varje barn, och klistrar in i en bok som dom får ta hem när dom slutar här.

     

Blomvård


Några barn hjälper till att duscha våra blommor


   

  

medan andra lägger pussel


Dagens skratt!

Mamma säger att jag inte får nån lillebror om jag inte sover i min egen säng!

Bokläsning och påklädning

Det kan vara svårt att  klä sig själv, betydligt lättare att läsa böcker och lägga pussel.


           

Ny vecka

Om veckorna går fort, så går helgerna ännu fortare. Det har varit en solig och fin helg. En del barn har varit ute och åkt skoter, grillat korv, åkt skidor, ja allt som hör vintern till. Nu har vi många härliga och soliga dagar framför oss. Vi får hoppas att kylan äntligen ger sig så vi kan börja vara ute varje dag som vi är vana vid. Rödluvans barn tillbringade förmiddagen ute. Så då det blev dags för vakenvila efter lunch ville dom vara inne istället. Då blev det målarfärg och stämplar som kom fram. Många fina alster blev det.

        Efter målandet blev det legobyggande!!

Paket från Afrika!

När Vargen har haft fredagsmys förut, så har alltid tant Alma, herr Gustafsson och tant Berg kommit och hälsat på barnen.Nu har dom rest till Afrika så idag hade det kommit ett paket därifrån. I paketet fanns en krokodil och två fina ponchos. Vi fick lära oss en ny ramsa om fem apor som blev uppätna av en krokodil, och en vaggvisa.

       


Efteråt blev vi bjudna på goda hjärtmuffins!Trevlig Alla hjärtans dag önskar alla på förskolan Nyckelpigan!!

Vargens fredagsmys

Så var det fredag igen och fredagsmys. Undrar om Vargens fredagsmys går i "alla hjärtans dags" tecken? Det blir spännande att se!


Pyssel och lek

Idag har barnen på Björnen pysslat med färg, saxar och lim på vakenvilan. Senare fick de prova på ko-ridning i lekhallen!


       

Veckorna går så fort!

Idag är det personalen på Björnen som planerar. Så då får Björnens barn vara med oss andra. Tyvärr verkar magsjukan ha svårt för att släppa sitt grepp om oss. Vi får hoppas att kylan gör att den fryser bort :-) Det blev mer Alla hjärtans pyssel på Rödluvan idag. Fina kransar att hänga i fönstret.


Kort till Alla hjärtans dag på Rödluvan

Röda fina hjärtan blev det idag på vakenvilan. Lite kyligt att gå ut.


Blandad tvärgrupp idag

Idag var det många borta. 4-åringarna fick vara med småbarnen och måla på tvärgruppen. De allra minsta fick måla med kritor på ett stort papper på golvet.


                       

Kallt igen!

Idag var det meningen att 2005:orna skulle få åka skridskor. Men i 22 graders kyla är inte det så kul! Så det blev en tvärgrupp med blandat innehåll idag. Vi började med sångstund, sedan blev det sagostund med flanobilder och vi avslutade med att barnen fick trä halsband.

     

Notis i VK

Såg precis att det var en liten notis i gårdagens VK, 10/2, om att förskolan Nyckelpigan börjat blogga. Kul!


Kommentarer!

Glöm inte kommentera när ni är inne och läser vår blogg. Det är roligt att få lite respons tillbaka av våra läsare!

Härligt med mycket snö på gården

Oj vad mycket snö. Jättekul att leka i, ganska mycket att pulsa i ibland. Vi har fått extra stora högar att leka i av all snö som vaktmästaren har skottat från taket.

                                          


Leka-språka-lära

Idag, tisdag, har vi varit på leka-språka-lära, på biblioteket,  med alla de stora barnen födda 2003, både Nyckelpigor och Smulor. 

      

Bitten visade sin fina låda med den magiska sagokulan. Vad ser du i kulan Amanda?

  

Vi fick träffa Maja och Linnea som tog med oss ut på äventyr.

  


Solig tisdag!

Äntligen är det slut på snöandet och kylan. Idag blev det en härlig promenad upp till Kullerbacken för Rödluvans barn. Solen sken och snön glittrade i träden.
 
     

Barnen såg ut som myror i en myrstack, när dom försökte klättra upp i den stora snöhögen. Viggo och Hampus tog sig en liten vilopaus och passade på att äta lite snö. Det är ju så gott :-)

Redan fredag?

Oj, vad veckorna går fort. Tycker att det nyss var jul. Det är så härligt att det har blivit så ljust ute på eftermiddagarna. Nu längtar vi alla till att vårsolen ska komma fram och börja värma oss. Då blir det nog någon dag med fiske på Bergvattensjön. Idag blir det inget vanligt fredagsmys. Vi är bjudna på teater på MB. Det är Hästskoteatern som ska visa "Tjopp och hennes vänner" för oss. Så klockan 10.00 går vi alla iväg. Ni kommer väl ihåg att ni kan klicka på kommentarer och skriva några rader till oss. Alltid roligt att höra vad ni tycker.
Trevlig helg!Här sjunger Bitten, Roland och hela publiken "Ja må hon leva" för Tjopp som ligger i kåtan och sover.
Teatern bjöd på många sånger som barnen kände igen. Tack för en trevlig föreställning.

  

Snöigt och kallt!

Idag torsdag, är det Vargens tur att planera. Vi andra hade tänkt gå ut, men det är så "snåigt" för dom små barnen så det blev en förmiddag inne istället. På Rödluvan blev det lite pyssel. Många fina snögubbar som åker skidor blev det.

  


Malvina tyckte att det var lite kallt när hon skulle äta frukt, så hon lånade en mössa av dockan!Blåklockan hade en mysig sång- och sagosamling med lägereld.


Tvärgrupp med de minsta barnen, onsdag 4/2-09

Idag tränade vi motorik med hjälp av en rolig hinderbana, här en tunnel att krypa igenom.

Det är ganska svårt att gå på "prickarna"
Att åka rutschkana var jättekul.

Onsdagar på Nyckelpigan

Onsdagar är vår tvärgruppsdag. Då delar vi in barnen i fyra grupper. Barn födda 2003,2004,2005 och 2006-2007.
Tvärgruppen är mellan 9.00-10.00.
 Vår förskola ligger så bra till. Vi har nära till skogen, skridskobanan, biblioteket, ja allt vi egentligen behöver finns inom 5 minuters gångavstånd.Idag har 2004:orna åkt skridskor.


  

2005:orna var och åkte stjärtlapp och klättrade i "stora snöberget"

Rolig pysselsida

Här finns mycket skoj att pyssla med. Bland annat många beskrivningar på hur man kan göra alla möjliga sorters djur
http://www.dltk-kids.com/

Tisdag på Rödluvan och Blåklockan

Fortfarande lika kallt. Så någon promenad blev det inte idag. Annars brukar vi alltid gå en promenad varje tisdagförmiddag, för att träna att gå. Istället blev det playdooh bakning.

     

Efter lunch gick Rödluvan och Blåklockan ut och lekte i det fina vädret. Solen värmer faktiskt lite grann redan nu.

        

Kallt ute, pyssel inneGymnastik i lekhallen är jättekul, skönt att röra på sig inne när det är kallt ute.

Att måla med flaskfärger är skönt och ger utlopp för fantasin.Här bakar vi med lera.

Måndagmorgon!

En stjärnklar fin morgon, men kall! Minus 25 grader klockan 6. Nu verkar det som att magsjukan har lugnat ner sig. Förra veckan var det några barn som var hemma med diarré. På förmiddagen har vi varit inne och pysslat, spelat spel, läst böcker, haft samling m.m. Men solen värmer faktiskt lite grann, så efter lunch gick barnen på Rödluvan och Blåklockan ut. Det är skönt att gå ut en liten stund varje dag. Det behöver vi allihopa.

RSS 2.0